Green Harvard ve REP Programı

by Utku Akdağ

The Resource Efficiency Program (REP) yani kaynak verimlilik programı, Harvard Üniversitesi lisans öğrenci yurtları ve evleri için hazırlanmış bir eğitim programıdır. REP’ler birer eğitmendirler ve amaçları iklim değişimi hakkında bilinç oluşturmakla birlikte bu bilinci kazandırmaktır. REP eğitmenlerinin temel hedefi, akranlarının çevre bilincini arttırmak ve onları daha sürdürülebilir yaşamaya teşvik etmektir. 

 Bu programın genel amacı öğrencilerin sürdürülebilirlik bilgilerini geliştirmek ve kampüslerine bu bağlamda nasıl yarar sağlayabileceklerini göstermektir. Herhangi bir öğrenci; kampüsü ya da bireysel yaşantısını daha yeşil hale getirmek istediği zaman REP eğitmenlerine gidip danışabilir ve fikirlerini paylaşabilirler. Görüldüğü üzere bir hayli interaktif bir proje olarak öne çıkmaktadır.

Peki REP projesi, geliştirmek istediği çevreci bilincini nasıl elde etmek istiyor? Bunu sadece birkaç lisans öğrencisini eğiterek başarmayı beklemiyor tabii ki. Ek olarak, REP projesinin birkaç programı da bulunuyor. Bunların ilki Green Cup Competition, yani basitçe bir çevrecilik yarışması olarak düşünülebilir. Bu yarışma bir akademik yıl boyunca devam ediyor ve sonunda her yarışma gibi kazananlara ödüller veriliyor. Kazanan nasıl belli oluyor ve bu yarışmadaki genel ölçütler nedir? Çok basit! E-atıklarla alakalı herhangi bir durum. Bataryalar, telefonlar, şarj aletleri, lambalar yani elektrikle alakalı herhangi bir şey. Bu atıkları yurtların, evlerin, akademik binaların ve laboratuvarların önüne koyulacak özel kutularda toplayarak yarışmadaki katkı payları ölçülüyor ve akademik yılın sonunda en çok e-atık geri dönüşümüne katkıda bulunmuş bölgeye ödüller veriliyor.

REP’lerin görevinin aslında bilinçlendirmek olduğundan bahsetmiştik. Peki nasıl bir çevre bilinci aktarmak istiyorlar? Akranlarını bilgilendirmek istedikleri konular aslında hayli basit ve uygulanabilir, sadece azami bir dikkat gerektiriyorlar. Bunlardan bazıları şu şekilde:

  • Masa lambası olarak LED lambalara teşvik ediliyor ve istendiğinde LED masa lambanız REP tarafından bedava sağlanıyor. Ayrıca Harvard tarafından hazırlanmış birkaç flashcardlar da mevcut. Bu kartlar kısaca basit tasarruf hamleleriyle ne kadar enerji tasarrufu edebileceğinizi gösteriyor. Hesaplamalarına göre:
    2 ampul x 12W = 24W saatlik tasarruf
    24W x 5 saat = 120W günde tasarruf
    120W x 5 gün = 600W haftalık tasarruf
    600W / 5.45 W 1 adet iPhone şarj kapasitesi = 110 haftalık batarya tasarrufu!
  • Kısa duş kampanyası açıkçası benim en çok hoşuma giden kampanyalarından biri. Herkes günün yorgunluğunu uzun ve sıcak bir duş ile azaltmak ister ancak duşunuzu 1 dakika dahi kısaltarak kurtarabileceğiniz enerji hayli fazla. Her gün 12 dakikalık duşlar aldığımızı farz edelim. Duş süremizi sadece 1 dakika kısaltarak ne kadar iPhone şarj edebileceğimizi biliyor muydunuz? Haftada 1350 watt tasarrufla beraber 250 defa telefonumuzu şarj edebiliriz. Evet, sadece 1 dakika daha kısa duş alarak!
  • Evimizdeki ve yurtlarımızda kırık camlar, sızıntılar ve bozuk kaloriferleri de zamanında ihbar etmeliyiz. Bunlar sanıldığından çok daha fazla sızıntı yapmakta ve enerji tasarrufuna büyük ölçüde zarar sağlamakta. 
  • Bu madde ise size biraz ilginç gelebilir. Harvard, kirli çamaşırlarımızı soğuk suyla makinenin renkli ayarında yıkamamızı söylüyor. Bu sayede kıyafetlerimizin renklerini daha uzun süre muhafaza ettiği biliniyor. Enerji tasarrufu açısından bakarsak, sonuçlar bir hayli çarpıcı. Haftada sadece bir defa çamaşır yıkadığımızı farz edelim. Yukarıda belirtildiği gibi, çamaşırlar soğuk suyla ve renkli ayarda yıkandığında telefonumuzu 473 defa şarj edebilecek kadar enerji tasarrufu yapmış oluyoruz.

Gördüğünüz gibi, uygulaması aslında hiç de zor olmayan uygulamalar oldukça çarpıcı sonuçlar doğuruyor. Sadece basit bir çevre bilinci ile bu alışkanlıklar kazanılırsa, ne kadar enerji tasarrufu yapılabileceğini bir de siz düşünün. Duşunuzu kısaltın, ışıkları kapatın ve alışkanlıklarınızı değiştirmeye hazırlanın!


Daha fazla bilgi için Green Harvard‘ı ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Yap