18 Eylül Dünya Temizlik Günü

by Muzaffer Ata Özbilen

İlk kez 2008 yılında Estonya’da gerçekleştirilen ve sivil çöp toplama hareketi olarak birçok kişinin yer aldığı Let’s Do It! etkinliği, son yıllarda Türkiye’de de önem kazanıyor. Peki bu etkinlik tam olarak nedir ve insanlara neyi gösterdi?

‘Atıksız Bir Dünya’ mottosunu insanlara vurgulamak için gerçekleşen bu etkinliğin amacı şöyle geçiyor: ’’Bir gezegenimiz var fakat ihtiyacımız olan 1.7 gezegen. İnsanoğlu gezegenin sağladığı kaynaklardan her yıl daha fazlasını tüketmekte. 2018 Dünya Aşınma Verilerine göre, 1 Ağustos’ta gezegenin sağladığı yıllık kaynaklar tükeniyor ve biz geri kalan günlerde doğaya borçlanıyoruz. Bu etkiyi azaltmak, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir çevreci çözümlerle doğaya borcumuzu ödemeyi amaçlamaktayız.’’

Atık denildiğinde insanların aklına her ne kadar çevremizde gördüğümüz atılmış plastikler, yemek atıkları vs. gelse de, sorun çok daha büyük. Bizler insanlık olarak bunu göz ardı edemeyiz çünkü bu atıklar yıl sonunda nerede birikirse biriksin, çevreye ve insanlığa devasa zararlar verecek boyutlara geliyor ve işin içinden çıkamayacağımız durumlara bizi sürüklüyor. New York Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin’in 26 Ağustos 2018’de kaleme aldığı köşe yazısında, bir günde ülkenin temizlendiği Slovenya örneğini göstererek Türkiye için genel temizlik çağrısı yapmıştı. Oluşan duyarlılık, 15 Eylül 2018 Dünya Temizlik Günü öncesi somutlaştı. Türkiye’nin farklı kesimlerinden pek çok kişi, Dünya Temizlik Günü dolayısıyla ulusal çöp toplama kampanyası başlattı. İşte burada, her ülkede çevresel atıkları toplamaya ve bunu teşvik etmeye başlayan Let’s Do It! etkinliği devreye girdi. 2018 rakamlarına göre, ülkemizde büyük bir ilerleme katederek 116 binden fazla gönüllüye ulaşmış olduk. Bu gönüllüler ülkemizin dört bir yanında çöp toplama işine girişerek çevrenin insan gücüyle ciddi anlamda temizlenebilecek bir yer olduğunun önemini vurgulamış oldular diyebiliriz.

Basit bir şekilde anlatacak olursak, eylül ayının ilk haftasında bölgenizde etkinliği düzenleyen sayfadan duyurulacak tarihi takip etmelisiniz. Etkinlik alanında ise ellerinize eldivenleri geçirip, doğadaki ve sokaktaki çöpleri toplamaya başlıyorsunuz. Bu etkinlik, aslında insanlara çevremizin bize ait olduğu duygusunu yerleştirme açısından önemli çünkü insan, kendisinin etkilendiğini anlamadığı sürece bir işten uzak kalmayı tercih edebiliyor. Bilinçli olup bu tarz etkinlikler yaratmak ve onlara katılmak ilerisi için çok güzel bir fırsat. Ayrıca ilerde yapılacak diğer sürdürülebilirlik temalı çevresel etkinliklere de ön ayak olan bu etkinlik, biz gençlere fikir üretmek için güzel bir hareket diyebiliriz.

Siz de Let’s Do It! Türkiye üzerinden yayınlanan tarihlerde başvuru yaparak, daha sonra belirlenen yerlerde gönüllülere katılıp temizliğin ve sürdürülebilirliğin ne olduğunu, çevre üzerindeki etkisini anlamak için bu tarz etkinliklere katılabilirsiniz.

Related Posts

Yorum Yap