22 NİSAN DÜNYA GÜNÜ

by Sevde Nur Güler

Dünya Günü Nedir?

Herkese merhabalar! Bugün sizleri Dünya Günü hakkında bilgilendirmek istiyorum. Dünya Günü, çevre kirliliği ve iklim değişikliğine yönelik etkinliklerin yapıldığı bir gündür. Etkinlikler sayesinde bugüne dek Dünya için önemli kararlar alınmıştır. Dünya Günü sadece çevreye ve iklim değişikliğine yönelik insanları bilgilendiren bir gün değil, insanların ortak bir değeri söz konusu olduğu için en zıt fikirlere sahip olan insanları bile birleştiren bir gündür. 

Tarihçesi?

28 Ocak 1968’de ABD’nin Saint Barbara kıyısında gerçekleşen petrol sızıntısından dolayı 10 bini aşkın kuş, fok balığı, yunus ve daha birçok canlı öldü ve atıklar 300 bin km2 alana yayıldı. 1969 Ulusal UNESCO Dünya Konferansı sırasında bu konuya dikkat çeken John McConnell (Dünya Günü’nün fikir öncüsü), yaşamı ve dünyanın güzelliğini kutlamak ve çevre kirliliğine dikkat çekmek için özel bir gün belirlenmesini önerdi.

İlk Dünya Günü: 22 Nisan 1970

Gaylord Nelson (genç Wisconsin Senatörü), üniversite öğrencilerinin savaş karşıtı protestolarından etkilenerek halka hava ve su kirliliği hakkında bir bilinç aşılamak için çalışmalara başladı. Üniversite kampüslerinde bu konuyla ilgili ders verme fikrini ulusal medyaya duyurdu. Kampüs eğitimlerini organize etmesi için Denis Hayes’i (Güneş enerjisinin kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarıyla bilinen bir çevreci) görevlendirdi. Öğrencilerin katılımının en üst düzeyde olması için bahar tatili ve final sınavları arasında hafta içi bir gün olan 22 Nisan etkinlik günü olarak seçildi. 

Hayes 85 kişilik bir grup oluşturdu. Grup; çok çeşitli kuruluşlardan, inanç gruplarından vb. insanları kapsayacak şekildeydi ve bu çeşitlilik etkinliğin ulusal çapta yayılmasını sağladı. Fazlasıyla dikkat çeken ilk Dünya Günü, 22 milyon Amerikalıya çevre sorunlarına yönelik sokaklara çıkmalarına ilham oldu. Binlerce kolej ve üniversite öğrencisi çevre sorunlarına yönelik protestolar düzenledi. Kasabalarda ve şehirlerde kıyıdan kıyıya büyük mitingler düzenlendi.

Bugün sayesinde,

Petrol sızıntılarına, fabrikalara, elektrik santrallerine, zehirli atıklara, vahşi yaşamın yok olmasına karşı faaliyetlerde bulunan bireysel gruplar, Dünya Günü sayesinde ortak değerlerin etrafında birleşmişler ve Dünya’mızın yok olmaması için mücadele etmişlerdir. Her kesimden insan bu mücadeleye destek vererek eşsiz bir uyum meydana getirmiştir.

ABD Çevre Koruma Ajansı’nın kurulması, Temiz Hava Yasası ve Temiz Su Yasası gibi çevreye yönelik yasaların hazırlanması bu aktivizm çabaları neticesinde meydana gelmiştir. 

Yüzlerce tür yok olmaktan kurtulmuştur ve milyonlarca kadın, erkek ve çocuk hastalık ve ölüm riskinden korunmuştur.

Photo credit: UNDP Thailand
Photo Credit: UNDP Thailand

1990: Dünya Günü Küresel Oldu

Bir grup çevre lideri, gezegenimiz için daha büyük bir kampanya düzenlemek için Denis Hayes’e başvurdu. Bu kampanyada, 141 ülkeden yaklaşık 200 milyon insan harekete geçerek çevre sorunlarını küresel bir boyuta getirdi. Bill Clinton, Dünya Günü’nün kurucusu Gaylord Nelson’a çabalarından ötürü Başkanlık Özgürlük Madalyası’nı (ABD’de sivillere verilen en yüksek onur) verdi. 

2010: EARTHDAY.ORG 

2010 yılından beri 200’e yakın ülkedeki etkinlikleri Washington merkezli Earth Day Network organize etmektedir.

Birleşmiş Milletlerin “Dünya Günü” için Ne Yapabilirim Listesi:

BM’nin bizler için belirlediği en önemli maddeler şöyle:

  • Bilgisayarınız dahil evde kullandığınız birçok elektronik aletin fişini bulunduğu prizden çekin ya da bir düzenekle elektrikle ilişkisini tamamen kesin.
  • Bankayla ilgili işlemlerinizi internet ya da cep telefonu üzerinden yapın ve posta hizmetlerini durdurun.
  • Paketlenmiş ürünleri almayı en aza indirin.
  • Kısa sürede duş alın. İşinizi 5-10 dakika içerisinde bitirin.
  • Yemek atıklarını (organik atıklar) karıştırıp toprağa gömün.
  • Saçlarınızı ya da elbiselerinizi doğal yoldan kurutun. Makine kullanmayın. Çamaşır makinesini kullanıyorsanız tam dolu olduğundan emin olun.
  • Kırmızı et, tavuk ve balık etini daha az tüketin.
  • Öğünlerinizi planlayarak yiyin. Yüksek miktarda gıda ürünü almaktan kaçının.
  • Toplu taşımayı tercih edin. Bisiklet sürün ya da yürüyün. Şahsi araç kullanmaktan kaçının.
  • Su, çay ya da kahve içmek için tek kullanımlık bardak veya şişe kullanmaktan sakının.

Unutmayalım…

Dünya Günü’nü kutlamak için etkinlikler düzenliyorsak etrafta çöpümüzü bırakarak etkinlik alanını terk etmeyelim, nasıl bir amaçla bir araya geldiğimizi unutmayalım.

Related Posts

Yorum Yap